Kirkehistoriker: Lønpolitik og teologi hænger sammen, når Præsteforeningen vælger bestyrelse

Dykker man ned i listernes valgprogrammer, er det tydeligt, at der er forskel imellem de fire lister, der er på valg til Præsteforeningens bestyrelse, mener kirkehistoriker og sognepræst Rasmus H.C. Dreyer. Det gælder ikke mindst i forhold til spørgsmålet om fordelingen af lønmidler. Foto: Kåre Gade / Helsingør Stift

Der kan stemmes på fire lister, når præsterne vælger ny bestyrelse for Præsteforeningen. Selvom forskellene mellem listerne synes små, gemmer der sig bag spørgsmålet om for eksempel løn forskellige syn på, hvad det vil sige at være præst, og hvem der skal præmieres mest for indsatsen, siger kirkehistoriker

Medlemmerne af Den Danske Præsteforening skal vælge ny bestyrelse, og i tiden frem til den 24. november kan de stemme på i alt 39 kandidater fordelt på fire lister.

Listernes mærkesager

Kirke.dk har bedt de fire lister udpege deres tre mærkesager.

Liste C

Liste H

Liste G

Den tværkirkelige liste

Valg til præsteforeningens bestyrelse

Fra den 8. til den 24. november er der valg til Præsteforeningens bestyrelse.
Der er i alt 39 kandidater og fire lister.

Liste C
Lønnen skal løftes, og derfor skal den generelle lønpulje udvides. Flere præster skal hurtigere opnå løngruppe 2, og målet er, at 20 procent af stillingerne bliver løngruppe 3. Alle medlemmers løn skal minimum matche sammenlignelige gruppers.

Liste G
Præstestillinger fordeles og normeres rimeligt, så præster ikke overbelastes. Antallet af tjenestemandsstillinger bør øges i respekt for de mange nye opgaver, præsten i dag varetager.

Liste H
Det skal være gennemskueligt, hvad der giver hvilke tillæg og kan bringe præ-sten i højere løngrupper. Lønudviklingen skal være ens for land og by og afspejle både synligt og usynligt arbejde.

Den tværkirkelige liste
Vi ønsker, at der over en årrække udarbejdes en konkret og gensidigt forpligtende liste for arbejdsgiver og arbejdstager, der definerer, hvordan og i hvilket omfang præster kan kvalificere sig til løntillæg.

Kilde: Præsteforeningens Blad nummer 43

Skriv et debatindlæg

Kirke.dk er dansk kirkelivs fagmedie. Har du en holdning, en reaktion eller en kommentar, så skriv til os. Debatindlæg må højst fylde 4500 tegn med mellemrum. Vi kan ikke garantere, at vi bringer alle indlæg, og vi forbeholder os retten til at redigere og forkorte. Kontakt os eventuelt, før du skriver.

Send en e-mail