Juraekspert: Sogne skal selv vurdere, om de er undtaget fra webtilgængelighedslov

Alle sognehjemmesider skal forsynes med en såkaldt webtilgængelighedserklæring, der oplyser om, hvordan hjemmesiden tager hensyn til mennesker med funktionsnedsættelser. Det slår juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fast. I hvilket omfang sognene – måske – kan undtages fra dele af lovens bestemmelser, er noget, sognene selv omhyggeligt må vurdere og gøre rede for i erklæringen. Foto: Kåre Gade

Juraprofessor fastslår, at sognes hjemmesider skal efterleve loven om webtilgængelighed. Men små sogne kan muligvis i praksis bruge undtagelsesbestemmelserne og vælge en "minimumsløsning". Landsforeningen af Menighedsråd erkender, at de skulle have informeret om loven

Er folkekirkens sogne omfattet af den nye lov om webtilgængelighed, der skal sikre, at mennesker med syns- eller hørehandicap kan bruge hjemmesiden? Det spørgsmål står tilbage, efter at Kirke.dk i en række artikler har belyst emnet.

Webtilgængelighed

Der er en række krav, der skal opfyldes, så hjemmesiderne er anvendelige, forståelige og robuste og kan bruges af brugere med funktionsnedsættelser.

Kravene er blandt andet at:

• lave en tilgængelighedserklæring, der skal oprettes ved hjælp af WAS-tool, som er en løsning, Digitaliseringsstyrelsen har lavet. Den kan du læse om ved at klikke på dette link.
  • billeder, som ikke bare er til pynt, skal have et tekstalternativ (alt text).
  • teksten skal mærkes op med de rigtige typer overskrifter, så mennesker, der bruger skærmlæser, kan få overblik over indholdet (brug h1, h2 og h3 tags i stedet for fed skrift) – dette gælder også PDF-filer og worddokumenter med referater fra for eksempel menighedsrådsmøder.
  • siden skal kodes, så brugerne kan anvende tabulatorer til at bevæge sig rundt på siden, hvis de ikke anvender mus.
  • links skal have en forklarende tekst, så de, der får læst teksten op, ved, hvad de klikker på.
  • videoer, der lagres på hjemmesiden, skal tekstes efter højst 14 arbejdsdage.

Reglerne gælder desuden for de sociale medier, som kirken administrerer.

Læs "Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer"

Læs Digitaliseringsstyrelsen spørgsmål og svar om webtilgængelighed

Kilde: Københavns Stift m.fl.