Grønlandsk bispekandidat: Mere indflydelse til menighedsrådene og mindre til biskoppen

Domprost ved Vor Frelser Kirke i Nuuk (den røde kirke til højre), John Johansen, vil, hvis han vinder det kommende bispevalg, arbejde for at styrke den lokale indflydelse i den grønlandske folkekirke. Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix

Domprovst John Johansen stiller op til det kommende bispevalg. Han mener, at den grønlandske folkekirke har brug for en stærk administrativ leder, der kan øge den lokale indflydelse

Siden august 2018 har John Johansen været domprovst i Nuuk ved Grønlands domkirke. En stilling, der blandt andet indebærer, at han efter behov vikarierer for den nuværende biskop.

Bispevalg i Grønland

Den 1. november 1993 blev Grønland et selvstændigt stift.

Den 28. maj 1995 blev Sofie Petersen indsat som den tredje biskop over det selvstændige Grønlands Stift. Den første biskop var Jens-Christian Chemnitz og den anden var Kristian Mørch.

Den 21. juni 2009 blev den grønlandske folkekirke overtaget endeligt af Grønlands selvstyre, og folkekirken fik 1. august 2010 en egentlig Kirkelov.

Læs mere om Grønlands Stift.

Man skal ikke være cand.theol. for at blive præst i folkekirken i Grønland. Bacheloruddannelsen i Teologi ved Grønlands Universitet giver mulighed for at blive præst i den grønlandske kirke, hvis uddannelsen suppleres med et pastoralteologisk kursus af seks måneders varighed.