Grønlandsk bispekandidat: Den kommende biskop bør kun sidde i syv år

Hvis Henriette Have bliver den næste biskop over Grønlands Stift, vil hun kun være biskop i en begrænset periode. I denne periode vil hun fokusere på øget fagligt samarbejde og et stort fælles projekt. Foto: Privatfoto

Formand for den grønlandske præsteforening Henriette Have melder sig ind i kampen om at blive Grønlands næste biskop. For hende er et stærkere fagligt samarbejde det centrale emne

(Artiklen er opdateret 3. juli 2020 kl. 15.20 med justeringer af navne i teksten)

Siden 2016 har Henriette Have været præst i Qasigiannguit (Christianshåb, dansk). Men nu er hun klar til at forlade stillingen for at blive biskop over Grønlands Stift, når der til september skal vælges ny biskop.

Bispevalg i Grønland

Den 1. november 1993 blev Grønland et selvstændigt stift.

Den 28. maj 1995 blev Sofie Petersen indsat som den tredje biskop over det selvstændige Grønlands Stift. Den første biskop var Jens-Christian Chemnitz og den anden var Kristian Mørch.

Den 21. juni 2009 blev den grønlandske folkekirke overtaget endeligt af Grønlands selvstyre, og folkekirken fik 1. august 2010 en egentlig Kirkelov.

Læs mere om Grønlands Stift.

Man skal ikke være cand.theol. for at blive præst i folkekirken i Grønland. Bacheloruddannelsen i Teologi ved Grønlands Universitet giver mulighed for at blive præst i den grønlandske kirke, hvis uddannelsen suppleres med et pastoralteologisk kursus af seks måneders varighed.