Grøn omstilling i kirken forsinket af corona og landmandsklager

Gravkoen er i starten af 2022 på plads ud for Adslev Kirke nord for Skanderborg. Den graver ud til en ny kirkeskov- og sø som led i et ministerstøttet klimaprojekt. Et projekt, der dog også har været et par måneder forsinket i 2021 på grund af indvendinger fra landmænd. Foto: Henrik B. Pedersen.

Kirkeskov, klimahandlekatalog og varmepumper. Det er de centrale elementer i tre af de 14 klimaprojekter, der i 2021 fik 2,2 millioner kroner af den folkekirkelige udviklingsfond. Nedbringelsen af kirkernes CO2-belastning har dog været forsinket af både klager og corona

Jorden omkring Adslev Kirke blev tidligere på ugen endelig indtaget af en gravko, der skal forvandle kirkens brune landbrugsjord til et grønt areal.

Klimaprojekter støttet af udviklingsfonden 2021

• "Korværk omhandlende miljøproblematikken" (Organist Matthias Geiger): 20.000 kr.
  • "Undersøgelse af muligheden for CO2-neutral udluftning i præstegårde" (Høje Taastrup Provsti): 104.531 kr.
  • "Udvikling af grøn certificeringsordning til kirkegårde" (Danske Kirkers Råd): 325.000 kr.
  • "Interviewbog om grøn omstilling og kirken" (Forlaget Eksistensen): 30.000 kr.
  • "Etablering af en kirkeskov" (Hørning, Blegind, Adslev Fællesmenighedsråd): 267.625 kr.
  • "Projekt Stop Madspild" (Samvirkende menighedsplejer): 242.000 kr.
  • "Kortlægning af CO2-udledningen i provstiet" (Bogense Provsti): 80.000 kr.
  • "Samtaleprojekt omhandlende fælles initiativer mellem kirken og unge ift. klima og miljø" (Danske Kirkers Råd): 350.000 kr.
  • "Etablering af en ny naturkirke på FDF's Friluftscenter Sletten" (FDF): 75.000 kr.
  • "Dokumentation af driftsøkonomi i varmeanlæg, hvor varmepumper indgår" (Poul Klenz, Kirkeministeriets varmekonsulent): 275.064 kr.
  • "Screening af kirkejord mhp. opsætning af solcelleanlæg og vindmøller" (Bogense Provsti): 85.000 kr.
  • "Kirken som frirum for stressramte. Havearbejde, meditation og fællesskab" (Vesterbro Sogn): 50.000 kr.
  • "Etablering af en folkehave ved kirken" (Vor frelser kirke, Aalborg): 250.000 kr.
  • "Udbud af et to-dages kursus til nye menighedsråd med introduktion samt fokus på klima og bæredygtighed" (Lemvig Provsti): 54.284 kr.

Kilde: km.dk