FUV: Ny vejledning til kirkestatistik skal sikre fælles debatgrundlag

Der mangler et fælles grundlag at diskutere kirkestatistikken ud fra, mener Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. Derfor har institutionen netop udgivet vejledningen ”Kirkestatistik. En vejledning til faglig korrekt kirkestatistik..”  Foto: Kåre Gade

I dag udkommer den årlige kirkestatistik, der sætter tal på folkekirken. For at skabe en fælles forståelse af tallene har Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter netop udgivet en vejledning til statistikkerne

Vi er nået til det tidspunkt på året, hvor der igen bliver sat tal på folkekirken. I dag udkommer Danmarks Statistiks årlige kirkestatistik nemlig.

Få gratis adgang til denne artikel og alt andet indhold på Kirke.dk i 14 dage.

Allerede abonnent?

Kirke.dk er Kristeligt Dagblads digitale nyhedsmedie for beslutningstagere, ansatte og frivillige i kirken og de kirkelige organisationer.

Vi er en uafhængig redaktion, som ugen igennem leverer:

  • Faglige nyheder
  • Kalenderoverblik
  • Navnenyt
  • Løsningsorienteret journalistik
  • Analyser og baggrundsviden
  • Inspiration på tværs af faggrupper
  • Netværk og erfaringsdeling

For at få fuld adgang til indholdet på Kirke.dk, skal man have abonnement. Udfyld formularen og få 14 dages prøveabonnement – gratis og uforpligtende.

Se priser og abonnementsbetingelser.

Kirkestatistik. En vejledning til faglig korrekt kirkestatistik

Den nye vejledning giver en række konkrete værktøjer til at finde aktuelle tal for folkekirken. Blandt andet medlemsprocenten fordelt efter herkomst: 

  • Tal til beregning af medlemsprocenten fordelt på herkomst finder man i Statistik-bankens tabel KMSTA002: Folketal 1. januar efter provsti, herkomst og folkekirkemedlemsskab. I tabellen vælger man intet i kolonnen Provsti, i kolonnen Herkomst vælger man den herkomstgruppe, man er interesseret i, og i kolonnen Folkekirke-medlemskab vælger man begge grupper. Endelig vælger man det år, man interesserer sig for i kolonnen År. Herefter trykker man på Vis tabel. Billedet på næste side viser, hvordan tabellen skal se ud. 
  • Man finder det totale antal af personer med fx dansk oprindelse ved at lægge antallet af ikke-medlemmer og medlemmer sammen. Nu kan man lave udregningen som beskrevet ovenfor.

Kilde: Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter