Netsvindel

Falske mails fra menighedsrådsformænd: Sådan gennemskuede kasserere bedraget

Hvis man modtager en mail med en anmodning om at overføre penge, bør man ringe til afsenderen og tjekke identiteten, lyder et råd til kirkernes kasserere. Foto: Kåre Gade

Flere menighedsråd er blevet forsøgt snydt på samme måde som Danske Kirkers Råd, der har mistet knap én million kroner gennem svindel-mails. Her er tre kasserers råd til at afsløre bedrageri i indbakken

Danske Kirkers Råd er langt fra den eneste kirkelige aktør, der har modtaget udspekulerede e-mails, der forsøger at narre penge ud af den økonomiansvarlige.

"Direktørsvindel"

Sager om falske mails, hvor gerningsmænd skriver til en medarbejder og udgiver sig for at være topchef, økonomidirektør eller en anden ledende medarbejder, der beder om at få overført penge til en udenlandsk konto.

Alene i løbet af seks måneder i 2016 blev danske virksomheder snydt for over 180 millioner kroner gennem denne type svindel. Det viser en opgørelse fra Center for Cybersikkerhed (NC3) og Forsvarets Efterretningstjeneste.

Odense Kommune var i 2018 udsat for et angreb, hvor hackere udgav sig for at være borgmester Peter Rahbæk Juel (S). En medarbejder overførte knap 300.000 kroner til ukendte hackere.

Patentstyrelsen har været involveret i en sag om overførsler med i alt 6,7 millioner kroner.

Kilder: Børsen, Berlingske og Ekstra Bladet

Sådan undgår man direktørsvindel

1. Send mailen videre til dig selv for at tjekke afsenderens rigtige adresse.

2. Indfør en regel om, at alle regninger skal gennem mindst to personer.

3. Ring til den person, der beder om at få betalt regningen for at få bekræftet, at henvendelsen er oprigtig.

4. Benyt en bank, der tilbageholder overførsler for at undgå svindel.