Folkekirken

Dobbelt medlemskab er forbudt ved lov – men loven bliver ikke overholdt

Brødremenigheden til gudstjeneste i kirken i Christiansfeld. Brødremenigheden annoncerer med, at man kan være medlem både her og i folkekirken. Medlemmer af andre trossamfund kan dog ikke også være medlemmer af folkekirken, for det står i loven – alligevel er det udbredt praksis. Og derfor er Venstre gået ind i sagen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Loven siger klart nej til, at man som folkekirkemedlem også kan være medlem af eller tilslutte sig et andet trossamfund. Men reglen bliver ikke overholdt i praksis. Venstre er gået ind i sagen

Man kan ikke både være medlem af folkekirken og tilslutte sig et andet trossamfund på én og samme tid. Det står sort på hvidt i medlemskabsloven for folkekirken.

Få gratis adgang til denne artikel og alt andet indhold på Kirke.dk i 14 dage.

Allerede abonnent?

Kirke.dk er Kristeligt Dagblads digitale nyhedsmedie for beslutningstagere, ansatte og frivillige i kirken og de kirkelige organisationer.

Vi er en uafhængig redaktion, som ugen igennem leverer:

  • Faglige nyheder
  • Kalenderoverblik
  • Navnenyt
  • Løsningsorienteret journalistik
  • Analyser og baggrundsviden
  • Inspiration på tværs af faggrupper
  • Netværk og erfaringsdeling

For at få fuld adgang til indholdet på Kirke.dk, skal man have abonnement. Udfyld formularen og få 14 dages prøveabonnement – gratis og uforpligtende.

Se priser og abonnementsbetingelser.

Sagen kort

Venstres kirkeudvalgsmedlem Jane Heitman har spurgt kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), om medlemskab af både folkekirken og et andet trossamfund er muligt.

Ministeriet henviser i svaret til medlemskabsloven, der siger nej. Her konstateres det også, at det i givet fald er sognepræsten, der skal afgøre, om et medlemskab er ophørt af den grund.
 

Men loven er svær at fortolke og forvalte, og derfor bliver den ikke fulgt i praksis, forklarer eksperter.

Det siger loven om dobbelt medlemskab

Bekendtgørelse af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning stadfæster i § 2, stk. 2, at:

"Medlemskabet ophører, såfremt et medlem slutter sig til et andet trossamfund eller på anden måde, f.eks. ved at lade sig gendøbe, stiller sig uden for folkekirken."

Kilde: Retsinformation.