Det mellemkirkelige Råd: Nej, vi fører ikke kampagne for dobbelt medlemskab

Peter Lodberg mener, at Lisbet Christoffersen i sin kritik af Det mellemkirkelige Råd overser, at mindst en af ægtefællerne skal være medlem af folkekirken for at blive gift i folkekirken. Pointen er jo, at den kirkelige velsignelse i modsætning til vielsen ikke har nogen borgerlig gyldighed, svarer Lisbet Christoffersen

Vi laver ikke reklamekampagne for dobbelt medlemskab af folkekirken, men vi peger på konkrete og praktiske eksempler, som illustrerer nødvendigheden af at arbejde med problemstillingen, siger formand for Det Mellemkirkelige Råd Peter Lodberg.
Vi laver ikke reklamekampagne for dobbelt medlemskab af folkekirken, men vi peger på konkrete og praktiske eksempler, som illustrerer nødvendigheden af at arbejde med problemstillingen, siger formand for Det Mellemkirkelige Råd Peter Lodberg. Foto: Heiner Lützen Ank

Det mellemkirkelige Råd fører kampagne for at få tilladt dobbelt medlemskab i folkekirken.

Sådan lyder påstanden fra juraprofessor og kirkeretsekspert Lisbet Christoffersen i hvert fald i et debatindlæg på Kirke.dk.

Hun bestrider udlægningen af en konkret sag, som Det mellemkirkelige Råd har skrevet om i en artikel, om en metodist og et ikke-medlem af folkekirken, som ønskede at blive gift i folkekirken. Noget, som ikke er muligt på grund af lovgivningen, der siger, at mindst én af parterne skal være medlem, skriver Det mellemkirkelige Råd.

Til det skriver Lisbet Christoffersen i debatindlægget imidlertid: 

"Intet havde hindret, at de var blevet gift på rådhuset, og dernæst havde fået en kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab i den folkekirke, han var tilknyttet. Det har vi et helt ritual til, og det kræver ikke medlemskab, det kræver blot, at præsten vil medvirke."

Samtidig sætter hun spørgsmålstegn ved, om Det mellemkirkelige Råd ved at bringe historien fører "reklamekampagne" for dobbelt medlemskab.

Uenig i præmissen

Men Lisbet Christoffersens udlægning er ganske enkelt forkert, svarer formanden for Det mellemkirkelige Råd, Peter Lodberg. 

“Lisbet Christoffersen har en anden forståelse af reglerne om kirkelig velsignelse af indgået borgerligt ægteskab, end Folkekirkens Mellemkirkelige Råd og jeg har."

"Ifølge bekendtgørelsen om vielser i folkekirken har præsten pligt til at vie et par, hvis en af dem, der skal giftes, er medlem af folkekirken. Det bliver fulgt op på Kirkeministeriets hjemmeside, hvor der udtrykkeligt står, at hvis man er borgerligt viet, kan man efterfølgende få en kirkelig velsignelse ved en præst i folkekirken, hvis mindst en af ægtefællerne er medlem af folkekirken."

"Jeg er derfor uenig i præmissen for Lisbet Christoffersen kritik," siger Peter Lodberg.

Det siger reglerne

Peter Lodberg mener med andre ord, at Lisbet Christoffersen overser, at mindst en af ægtefællerne skal være medlem af folkekirken – også når det drejer sig om en kirkelig velsignelse.

"Det er ikke nok, at man kender en præst gennem mange år, der vil forestå den kirkelige velsignelse. Derfor er artiklen fra Folkekirkens mellemkirkelige Råd korrekt. Det omtalte par må ikke få en kirkelig velsignelse af indgået borgerligt ægteskab, fordi hun ikke er medlem af folkekirken, og han heller ikke er det, fordi han er metodist, sådan som reglerne er det i dag."

Muligheden for eksempelvis at kunne bevare sit medlemskab af Baptistkirken samtidig med en indmeldelse i folkekirken har været en debat i den kirkelige offentlighed i årevis. 

Fortalere har blandt andet lagt vægt på det pragmatiske aspekt i fordelene, der kan høstes for den enkelte ved en formel tilknytning til folkekirken.

Modstandere påpeger det selvmodsigende i at være medlem af forskellige kirker med potentielt vidt forskellige bekendelsesgrundlag, riter og traditioner.

Kirkeminister på banen

Peter Lodberg afviser også, at der skulle være tale om en reklamekampagne for dobbelt medlemskab.

"Vi laver ikke reklamekampagne for dobbelt medlemskab af folkekirken, men vi peger på konkrete og praktiske eksempler, som illustrerer nødvendigheden af at arbejde med problemstillingen."

"Samtidig vil vi gerne gøre opmærksom på, at der kan være et stort mørketal, der dækker over mennesker, der allerede nu på trods af reglerne har et dobbelt medlemskab. Vi ved ikke, hvor stort tallet er, men vi håber, et udvalgsarbejde vil kunne afdække problemets omfang."

Folkekirkens mellemkirkelige Råd har foreslået kirkeministeren at genoptage udvalgsarbejdet om dobbelt medlemskab.

"Så der kan blive udarbejdet en betænkning, der kan sendes til høring i meningsrådene, så vi kan få en velbegrundet diskussion om, hvorvidt folkekirken skal indføre retten til dobbelt medlemskab."

Der er mange emner, der skal afdækkes, mener Peter Lodberg. 

"Herunder hvad det betyder at være en luthersk folkekirke i forhold til mange immigranter i Danmark med kristen baggrund og de kirkesamfund, de tilhører.”

Christoffersen svarer

I en mail svarer Lisbet Christoffersen: 

"Jeg kan sandelig godt forstå, at både Det mellemkirkelige Råd og folkekirkens præster går ud fra, at mindst en af parterne skal være medlem af folkekirken for at en præst kan meddele en kirkelig velsignelse af forud, borgerligt indgået ægteskab. For det er den vejledning, der gives på ministeriets hjemmeside. Og jeg erkender blankt, at jeg først blev opmærksom på den information, efter at jeg havde indsendt mit indlæg til Kirke.dk. – jeg plejer at læse loven og bekendtgørelsen, ikke ministeriets vejledning, der jo ikke er en selvstændig retskilde." 

"Og sagen er, at det for mig at se er en ret uforståelig vejledning. Bekendtgørelse om vielse inden for folkekirken siger i § 5, stk. 2, at præsterne kan meddele kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab. Og samtidig anføres det, at præsten kun har pligt til at medvirke til dette ritual, hvis præsten havde pligt til at vie parterne."

"Men hvem er det så, præsten kan velsigne ved et ritual i kirken – udover dem, der er pligt til at betjene? Det er selvfølgelig fraskilte og homoseksuelle, men hvad hindrer, at folkekirkens præster kan velsigne enhver, der er blevet borgerligt gift?" 

"Pointen er jo, at den kirkelige velsignelse (i modsætning til vielsen) ikke har nogen borgerlig gyldighed. Den har ingen retlig betydning. Så hvad skulle hindre, at præster i folkekirken giver deres velsignelse til folk, der allerede er gift?"

"Den modsatte situation, at præster gav deres velsignelse til folk, der ikke allerede var gift, burde derimod være udtrykkeligt forbudt – ligesom den burde være det i trossamfundene. Så ingen tror, de er blevet gift uden faktisk at være det."

"Det er noget rod. Og jeg kan godt forstå, at Det mellemkirkelige Råd bringer sådan noget rod frem til offentlighedens kendskab."

"For mig at se ville det dog være nemmere at rette vejledningen på Kirkeministeriets hjemmeside, så den svarer til vielsesbekendtgørelsen – med den virkning, at enhver der har indgået et borgerligt ægteskab, kan få en kirkelig velsignelse i folkekirken – end det er at skabe den noget kunstige konstruktion 'dobbelt medlemskab'."