Dansk Bibel-Institut og Menighedsfakultetet: Lad os huse ny præsteuddannelse for kandidater

Studerende på Dansk Bibel-Institut i København, hvor man kan tage en bachelorgrad i teologi. For at kunne blive præst i folkekirken, skal de studerende tage kandidatgraden i teologi på universitetet. Det samme gælder de studerende på Menighedsfakultet i Aarhus. Foto: DBI

Professor Finn Aasebø Rønne fra Dansk Bibel-Institut foreslår biskopperne, at de to private uddannelsesinstitutioner skal have mulighed for også at uddanne præster efter ny særordning. Det vil give større udbud

Folkekirken mangler præster, og der skal derfor tænkes i alternativer. Det seneste eksempel herpå er særuddannelsen i teologi, der gør det muligt for personer med en kandidatgrad i et andet fag end teologi at blive præst. Hvis de altså først gennemfører to og halvt års særuddannelse plus et forløb på pastoralseminariet. Og selv betaler for det.

Finn Aa. Rønnes argumenter

Ifølge professor Finn Aasebø Rønne har uddannelsen fra Fjellhaug International University College mange fordele i forhold til særuddannelsen for præster:

• Indholdsmæssigt svarer det langt på vej til sammensætningen af fag i det uddannelsesforløb, som foreslås af Det teologiske Fakultet i København.
  • Alle fagene er anerkendte i det statslige universitetssystem, godkendt i det europæiske Bologna-samarbejde, og giver således ECTS-points, som kan meritoverføres til offentlige universitetsuddannelser.
  • Efter det, der svarer til 3 års uddannelse, får man en offentligt anerkendt bachelorgrad i teologi.
  • Det indeholder mindst 15 ECTS Gammel Testamente – med mulighed for at læse teksterne enten på hebraisk eller på dansk.
  • Det giver mulighed for både 20 ECTS i hebraisk og 20 ECTS i latin.
  • Det udbydes både i København og Aarhus.

• Læs det åbne brev