Danmark vs. Norge: Her er fire forskelle på forholdene for organister

Folkekirken i Danmark er på vej mod norske tilstande - “på godt og ondt”, siger organist, der har arbejdet i begge lande. Her er forskellene på traditioner, orgler og økonomi mellem danske og norske organister

Der findes som regel ikke professionelle kirkekor eller kirkesangere i de norske kirker - en af flere afgørende forskelle på arbejdsforholdene for organister i henholdsvis Norge og Danmark.
Der findes som regel ikke professionelle kirkekor eller kirkesangere i de norske kirker - en af flere afgørende forskelle på arbejdsforholdene for organister i henholdsvis Norge og Danmark. Foto: Friedhelm Lewark / Panthermedia / Ritzau Scanpix

I Norge kan organister komme ud for at skulle spille moderne lovsang på klaver, at spille på et importeret orgel eller akkompagnere en tavs menighed uden bistand fra professionelle korsangere.

Til gengæld er de involveret i knap så mange konflikter, som organisterne i Danmark. 

Sådan lyder forskellene i grove træk mellem forholdene for organister i henholdsvis Danmark og Norge. Det fortæller en organist, der har arbejdet i begge lande. 

“I Norge er kirken langt mindre konservativ end i Danmark, så her rammer udviklingen hurtigere. Men Danmark er på vej mod norske tilstande for organister,” mener Ivar Mæland, tidligere rektor for Vestervig Kirkemusikskole og nuværende organist ved Fedje Kirke, der ligger på en ø uden for Bergen.

Her kommer hans vurdering af forholdene for organister i henholdsvis Danmark og Norge gennem fire tendenser.

1. Organistmangel er mere udbredt i Norge

Det kan godt være, at der mangler organister i Danmark, men det ser værre ud nordpå. I Norge er der tre steder, hvor man kan blive uddannet til organist - i Oslo, Trondheim og Tromsø - men ingen af disse steder ligger på Vestlandet, hvor det er sværest at besætte ledige stillinger.

Så er den geografiske fordeling af uddannelser bedre i Danmark, hvor der både er en kirkemusikskole i Vestjylland, på Midtsjælland og i Sønderjylland samt musikkonservatorierne i København, Aarhus og Esbjerg.

“I Norge er organistmanglen langt større end i Danmark. Man nedlægger eller reducerer stillinger, man ansætter flere ufaglærte, og jeg skal personligt passe på med ikke at komme til at tage for mange vikartjenester, fordi efterspørgslen er så høj,” fortæller Ivar Mæland, der også har været formand for den norske fagforening for organister. 

Samtidig falder ansøgertallet til organistuddannelserne i Norge endnu hurtigere end i Danmark, fortæller den norske organist. 

2. Bedre økonomiske forhold i folkekirken

Som dansk organist arbejdere man også under bedre økonomiske forhold end i Norge. Ivar Mæland mener, at lønniveauet minder meget om hinanden, men han fremhæver to andre, vigtige parametre, hvor folkekirken overgår Den norske kirke: 

  1. Renovering af gamle og køb af nye orgler
  2. Professionelle korsangere

“I princippet er der ikke nogen lønnede korsangere i Den norske kirke. Der er en god del frivillige kirkekor, men ikke altid,” fortæller organisten.

“Jeg spiller for eksempel til tjenester på den centrale kirkegård i Bergen, og der har vi ingen betalte korsangere. Det er altså problematisk, når man har at gøre med en menighed, der ikke er særligt vant til at synge med."

"Til gengæld har nordmænd ofte mange penge mellem hænderne, og de pårørende køber tit dygtige solosangere ind.” 

Ivar Mæland vurderer dog, at de norske domkirker har større, semiprofessionelle kor end i Danmark - fordi de modtager flere bevillinger fra de norske kommuner og amter. 

3. Mere konservativ musiktradition i Danmark

En anden forskel mellem de to nordiske lande handler om, hvilken slags musik organisterne spiller. I Norge har de en længere tradition for at købe orgler fra lande som Tyskland, Østrig, Holland og Danmark.

“Danskerne fik vel nærmest et chok, da der ankom et orgel fra Paris til Mariager,” funderer Ivar Mæland og henviser til det Aubertin-orgel, der blev indviet i Mariager Kirke i 2010.

Samtidig er der også flere genrer, der er en naturlig del af musiktraditionen i Norge.

“Vi har ikke den samme klare opdeling mellem klassisk og rytmisk musik, som man har i Danmark. I Norge har vi en del gospel, vi har mange norske folketoner, og så er de karismatiske lovsange også blevet en del af Den norske kirke.”

Lovsangsgenren er især blevet en del af kirkekulturen i det vestlige Norge, fortæller Ivar Mæland, der ikke har oplevet den samme amerikanske indflydelse på musikken i Danmark. 

4. Organister i Norge har større indflydelse og færre konflikter

Han peger på, at denne problemstilling kan være en af grundene til, at de traditionelt uddannede organister i Norge er mindre tilbøjelige til at søge en stilling vestpå - simpelthen for at undgå konflikter med en karismatisk menighed, der ønsker en stærk indflydelse på musikken.

Sammenligner man arbejdsmiljøet i de to lande, er det dog bedre at være organist i Norge, mener Ivar Mæland.

I Danmark har en evaluering af arbejdet i Folkekirkens Arbejdsmiljøråd (FAR) vist, at organisterne er den faggruppe i kirken, der hyppigst dukker op i sager om dårligt arbejdsmiljø. I 52 procent af konflikterne er der en organist involveret, viser undersøgelsen. 

“I Norge er der nok færre konflikter, fordi arbejdsmiljøet bliver håndteret af den daglige ledelse og kirkens organisation frem for af menighedsrådet,” fortæller Ivar Mæland. 

“I Danmark er håndteringen af konflikter ikke altid professionel - for at sige det mildt - fordi det ofte bliver håndteret meget lokalt. Det skal dog siges, at den professionelle standard også varierer meget i Norge.”

Den største forskel består dog i, at organister i Norge har mere indflydelse på deres eget arbejde, mener den norske organist. Han henviser til, at Den norske kirke har nedskrevet en samarbejdspligt, og at de forskellige faggrupper klart har fået defineret deres ansvarsområder.

Det betyder blandt andet, at det i Norge er organisten, der har det sidste ord i forhold til melodi eller musikvalg. I modsætning til i Danmark, hvor det formelt set er præsten.

"Det modvirkes så i meget stor grad, fordi man i mange kirker i Danmark læner sig op ad traditionen og langt hen ad vejen lader organisterne forvalte den," siger den norske organist.

“Men jeg tror, at der kan være en del af sagerne om dårligt arbejdsmiljø i Danmark, der går ud på, at organisten føler sig afmægtig, fordi andre bestemmer over hovedet på én.”