Finanslov 2020

Biskop og præsteforening: Besparelser på teologi kan forværre præstemangel

Regeringen lægger op til, at der skal spares på blandt andet teologi på universitet. Både biskop Elof Westergaard og Præsteforeningens formand, Per Bucholdt Andreasen, frygter, det på længere sigt kan føre til færre præster i folkekirken. Endda i en situation, hvor der i forvejen er præstemangel. Foto: Kåre Gade

Ifølge regeringens finanslovsudspil står teologi på universiteterne over for store besparelser. Bliver det til virkelighed, kan det få alvorlige konsekvenser, lyder det fra biskop Elof Westergaard og præsteforeningens formand Per Bucholdt Andreasen

”Vi har præstemangel i Ribe Stift. Vi befinder os allerede nu i en situation, hvor vi til flere stillinger har meget få ansøgere og også må genopslå stillinger. I stedet for at spare burde man tilføre området penge.”

Taxameterløft

De samfundsvidenskabelige, humanistiske, juridiske og teologiske uddannelser har siden 2010 fået ekstra midler tilført gennem et taxameterløft. En studerende, der har bestået sine eksamener, har udløst 5.000 kroner mere om året end de 44.000 kroner, som taksten ellers lyder på.

Taxameterløftet blev indført, efter at en rapport for ti år siden konkluderede, at humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser var underfinansierede.

Kilde: Magisterbladet

Læs regeringens finanslovsudspil