Ny præst: Jeg har brugt tiden på at rydde op

Rikke Dupont Drud Sørensen havde blot været præst på Ærø i syv måneder, da coronakrisen satte ind. Hun har brugt tiden på at rydde op

Rikke Dupont Drud Sørensen havde netop været på kursus i blandt arbejdstilrettelæggelse og indretning af kontoret, da Danmark blev lukket ned. Hun har derfor brugt noget af tiden på at rydde op.
Rikke Dupont Drud Sørensen havde netop været på kursus i blandt arbejdstilrettelæggelse og indretning af kontoret, da Danmark blev lukket ned. Hun har derfor brugt noget af tiden på at rydde op. Foto: Privatfoto

Navn: Rikke Dupont Drud Sørensen
Stilling: Kirkebogsførende Ø-Præst på Ærø, bosiddende i Marstal

Hvordan så din arbejdsdag ud i går? 

Som ny præst, der kun har været i embedet i syv måneder, var min sidste arbejdsdag, inden vi alle blev sendt hjem, et kursus i arbejdstilrettelæggelse. Vi blev præsenteret for grundprincipper og praksisnære værktøjer til organisation, arbejdstilrettelæggelse og langtidsplanlægning. Og om, hvordan man indretter sit kontor hensigtsmæssigt, så bunkerne ikke hober sig op og bliver uoverskuelige. 

Samme aften, hvor jeg kom hjem fra kursus, holdt statsminister Mette Frederiksen sit første pressemøde, hvor Danmark blev lukket ned, og vi også som præster blev hjemsendt og med ét ændrede vores hverdag sig. De første fjorten dage gik hurtigt med at orientere sig i forhold til de konstant ændrende officielle retningslinjer, som påvirkede min hverdag og aflyste stort set alt. 

Denne artikel er en del af dette tema:
Corona
Corona

Kontoroprydning og -tilpasning havde jeg skubbet langt ud. Men i dag startede jeg på den ved at tømme de ophængte reoler, som er det første mine øjne ser, når de hæver sig fra skærmen, mens jeg lyttede til Bibelen 2020 som lydbog. Omorganiseringen af hylderne tog selvfølgelig overraskende lang tid.

Min embedsbolig ligger bogstaveligt talt på gågaden, så jeg laver i løbet af ugen nogle informationskilte til den A-stander, som står på gågaden, så man kan se, at vi stadig er her. Dem skal jeg have skrevet og hængt op. Denne uges skilt passer med min næste opgave, nemlig at køre ud til kirken, hvor søndagens live-streaming skal sendes fra.   

Gav den øgede hjemmearbejdstid dig mulighed for at bruge ekstra tid til faglig fordybelse i går? 

Meget belejligt var der bogudsalg på internettet. Så relativt tidligt i nedlukningen bestilte jeg en ordentlig stak, fordi jeg også oplevede en lyst og følelse af tid til at få læst. Sådan har jeg ikke haft det, siden jeg startede på job. Men stakken af nye og gamle bøger ligger meget apropos kontoroprydningen stadig og kigger på mig, for det er let nok at få tiden til at gå de fleste dage alligevel. 

Hvilken konkret opgave ser du mest frem til at kunne genoptage på den anden side af coronavirussen? 

På Ærø starter vores konfirmander først efter vinterferien, fordi vi plejer at tage på weekendtur med dem i marts. Det betød, at vi inden coronanedlukningen kun havde haft ganske få gange med dem. Derfor håber jeg, at vi til pinse kan lave et pinseløb, så vi når at se hinanden igen inden sommerferien, da øens konfirmationer er rykket til september. 

Har du lært noget konkret i løbet af coronaperioden, som du tænker, du kan bruge på den anden side?

Én af de ting, som jeg har brugt meget tid på, er pastoratets Facebookside. Facebook har været en konkret måde at vise, at kirken stadig er her, selvom vi ikke kan forsamles. Jeg har dagligt skrevet små bønner, salmevers, evangelietekster, refleksioner og lagt billeder op. På Facebook har vi også holdt andagter.

Præsterne på øen er enige om, at en livestreamet eller optaget andagt ikke svarer til at have en gudstjeneste i en kirke med en menighed. Men i kommentarsporet, har der ofte været ytret ønske om, at vi kunne overveje formen frem over mere sporadisk. Særligt øboere i fastlandseksil har været glade for at kunne se en gudstjeneste ”hjemmefra”. Det er et forslag, som kræver en del overvejelse. 

Missing indholdselement.