Thorkild Grosbøll

Tidligere sognepræst Thorkild Grosbøll er død

Thorkild Grosbøll kom til at lægge efternavn til Grosbøll-sagen, der gik verden rundt som historien om præsten, der ikke troede på Gud. Både Thorkild Grosbøll selv og mange teologer påpegede, at hans udtalelser var i tråd med det 20. århundredes udbredte sekulariseringsteologi. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Thorkild Grosbøll, tidligere sognepræst i Taarbæk, er død 72 år gammel

Tidligere sognepræst Thorkild Grosbøll er død efter kort tids sygdom. Han blev 72 år, skriver Kristeligt Dagblad.

Han var sognepræst i Taarbæk Sogn nord for København, da han i 2003 udgav bogen "En sten i skoen". I et interview i Weekendavisen i forbindelse med udgivelsen blev han citeret for at sige, at han ikke troede "på en skabende og opretholdende Gud, ikke på en opstandelse eller evigt liv.”

Det førte til en heftig debat, som ledte til tjenstlige samtaler ved biskoppen i Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, der suspenderede ham fra embedet. Hans tilsyn overgik senere til den daværende biskop i Roskilde Stift, Jan Lindhardt, der fik Grosbøll til at bekræfte trosbekendelsen og sit præsteløfte.

Efter næsten to år kom han endelig tilbage til præsteembedet i Taarbæk Sogn, hvor han fortsatte indtil sin pension i 2008.

Thorkild Grosbølls udtalelser skabte forargelse hos nogle præster, mens mange andre har støttet hans ret til at være i folkekirken med sine holdninger.