Folketingets Kirkeudvalg

Menighedsrådsmedlem vil begrænse præsters magt i menighedsrådet

I nogle af de store bysogne kan præsterne udgøre op til 40 procent af menighedsrådet. Det er for stor en andel, mener Mogens Lønborg, medlem af menighedsrådet i Vor Frue, Københavns Domkirke. Derfor foreslår han Folketingets Kirkeudvalg, at menighedsrådsloven ændres. Foto: Niels Åge Skovbo, Fokus

Folketingets Kirkeudvalg får i dag præsenteret et forslag om at lægge loft over, hvor mange præster, der kan sidde i et menighedsråd. Det vil styrke den demokratiske legitimitet i sogne med mange præster, mener forslagsstilleren

Mogens Lønborg tropper i dag op i Folketingets Kirkeudvalg med et forslag om at ændre menighedsrådsloven, så der kommer et loft over, hvor stor en procentdel af pladserne i menighedsrådet præsterne må udgøre. Mogens Lønborg er medlem af menighedsrådet i Vor Frue Sogn, København, hvor der er ni folkevalgte medlemmer og seks præster. Præster er ifølge menighedsrådsloven fødte medlemmer af menighedsrådet.

Det siger menighedsrådsloven:

Antallet af valgte medlemmer i et menighedsråd fastsættes efter antallet af folkekirkemedlemmer i sognet (eller sognene, hvis flere sogne har fælles menighedsråd). Dog skal der mindst være fem medlemmer, og der kan højst være 15.

Både tjenestemandsansatte og overenskomstansatte præster i pastoratet er fødte medlemmer af menighedsrådet, medmindre de har orlov eller deres ansættelse er under et års varighed.

Præster, som uden at være ansat i pastoratet yder bistand ved pastoratets betjening (for eksempel ulønnede hjælpepræster), har ret til uden stemmeret at deltage i menighedsrådets møder.

Kilde: Retsinformation.dk

Nævnt i artiklen: