Coronavirus

Menighedsrådsformand til kirkeminister: Overvej at lade os holde påskegudstjeneste

"Vi anmoder om, at der i lovgivningen kunne levnes plads til, at der i det mindste påskedag kan finde en sundhedsmæssig forsvarlig offentlig fejring sted." Mogens S. Mogensen (th) har på vegne af menighedsrådet ved Tyrstrup Kirke skrevet til kirkeminister Joy Mogensen. Foto: Kåre Gade

DEBAT: Menighedsrådsformand og kirkelig debattør Mogens S. Mogensen har skrevet til kirkeminister Joy Mogensen og bedt hende overveje at tillade gudstjeneste påskedag under sundhedsmæssigt forsvarlige forhold

Jeg har sendt nedenstående brev til kirkeministeren – og forsøgt at få så mange som muligt til at sende et lignende brev – for at få politikerne til at tillade gudstjeneste påskedag under sundhedsmæssigt forsvarlige forhold:

Folketing og regering står i en meget vanskelig situation og skal afveje samfundshensyn mod hinanden. Herunder også hensynet til menneskers legemlige og psykiske og åndelige trivsel.

Påsken er den største kristne – og jødiske – højtid, som giver grundlaget for hele kirkens liv. Det er et voldsomt indgreb i mange menneskers åndelige og psykiske liv ikke at kunne fejre påske i kirken eller i menighedens fællesskab. Det vil desuden opleves som et samfundsmæssigt underligt signal, at helligdagene gerne må bruges som indkøbsdage, hvor mennesker kan forsamles i dagligvarebutikkerne, havecentrene og på genbrugspladserne, men ikke i kirkerne.

Det kunne være en tilladelse til åbne folkekirkens kirkebygninger for en påskegudstjeneste påskedag under samme vilkår, som der kan finde begravelser sted (altså maximalt 1 person pr. 4 m2). Alle kirker er på nuværende tidspunkt målt op med angivelse af det maximale antal. Personalets medvirken skulle i givet fald være frivillig.

Det kunne være, at der undtagelsesvist blev givet tilladelse til udendørsgudstjenester med mere end ti forsamlede, forudsat, at der holdes samme sikkerhedsafstand som i forretninger og andre steder. Dette vil kunne sikres ved afmærkninger og opsyn.

Mogens S. Mogensen er formand for menighedsrådet ved Tyrstrup Kirke, Christiansfeld, og formand for Folkekirkens Mellemkirkelige Råd

Juraprofessor til Folketinget: Er jeres indgreb i religionsfriheden nødvendige?
Coronavirus

Juraprofessor til Folketinget: Er jeres indgreb i religionsfriheden nødvendige?

DEBAT: Et nyt lovforslag vil betyde yderligere indgreb i religionsfriheden. Men er indgrebene virkelig nødvendige og proportionale af hensyn til coronasmitten? Juraprofessor Lisbet Christoffersen har skrevet til Folketingets sundheds- og ældreudvalg – Kirke.dk bringer her hendes henvendelse

Kirkelivet og coronakrisen

De omfattende tiltag, der skal bremse coronasmitte i Danmark, får også hidtil usete konsekvenser for kirker og kirkelige organisationer. I denne serie dækker Kirke.dk de mange udfordringer, det stiller kirkelivet overfor, samtidig med at vi deler de løsninger og initiativer, som tages i brug lokalt og nationalt.

Læs alle artiklerne i serien