Præstemangel

Hver anden studerende på ny præsteuddannelse i København bor i hovedstaden

15 ud af 29 studerende på den nye teologiske særuddannelse i København har postnummer tæt på Det Teologiske Fakultet. Biskopperne vil på det næste bispemøde drøfte, hvordan folkekirken kan skabe kontakt til de studerende, så de efter endt uddannelse søger præsteembede i yderområder, der mangler præster. Foto: Jens Welding Øllgaard

Den nye §1a-præsteuddannelse er etableret for at imødekomme præstemanglen i landets yderområder, men over halvdelen af de studerende i København har adresse i hovedstadsområdet. Det overrasker dog ikke kirkelige aktører. Overordnet ser det fornuftigt ud, mener biskop

Over halvdelen af de nye studerende på §1a-uddannelsen på Københavns Universitet bor i Storkøbenhavn.

Få gratis adgang til denne artikel og alt andet indhold på Kirke.dk i 14 dage.

Allerede abonnent?

Kirke.dk er Kristeligt Dagblads digitale nyhedsmedie for beslutningstagere, ansatte og frivillige i kirken og de kirkelige organisationer.

Vi er en uafhængig redaktion, som ugen igennem leverer:

  • Faglige nyheder
  • Kalenderoverblik
  • Navnenyt
  • Løsningsorienteret journalistik
  • Analyser og baggrundsviden
  • Inspiration på tværs af faggrupper
  • Netværk og erfaringsdeling

For at få fuld adgang til indholdet på Kirke.dk, skal man have abonnement. Udfyld formularen og få 14 dages prøveabonnement – gratis og uforpligtende.

Se priser og abonnementsbetingelser.

§1a-uddannelsen

For at blive optaget på §1a-uddannelsen skal man have en kandidatgrad i andet fag end teologi. Det er universiteternes teologiske uddannelser, der har udvalgt de omkring 80 studerende, der er optaget i 2021, og optagelseskriterierne har været rent akademiske. Der er altså ikke skelet til alder, bopæl, tidligere kirkeligt engagement eller andet, der kunne indikere kandidatens 'egnethed' til at løse folkekirkens udfordringer med præstemangel.