Indre Missions Ungdom

Landsleder: Handler fest og frihed om druk og grænseoverskridende seksuelle lege?

DJ Ullegnu spiller op for et begejstret publikum lørdag aften på Indre Missions Ungdoms landstævne 'Event 2018'. Foto: Daniel Hertz Sørensen

Indre Missions Ungdoms landsleder Niels Hankelbjerg Mortensen skriver i denne klumme om Indre Missions Ungdoms landsstævne "Event", der tiltrak 900 deltagere. Han opfordrer til "at give unge et frirum, hvor de ikke mødes af krav om perfekthed eller grænseløshed"

Indre Missions Unge har netop afholdt sit årlige Event på Rosborg Gymnasium i Vejle. Det er en weekend med fest og farver, unge teenagere, der danser og hygger sig, prøver grænser af og tager en test på, hvad andre unge tænker og mener om livet.

Event er uden alkohol, sex og stoffer. På Event tillader vi ikke, at de unge drikker sig fulde. Piger og drenge sover hver for sig, og alle former for euforiserende stoffer er naturligvis udelukket.

Efterårets debatter om de unges festkultur efterlader spørgsmålet, om man overhovedet kan afholde en ungdomsfest, hvor de unge hygger sig og har en fantastisk weekend, uden at man skal drikke sig i hegnet? Kan man feste igennem uden at skulle overskride grænser? Eller skal vi i disse ”puttefest”-tider ikke bare indrømme, at de unge jo selv må stå til ansvar for det, de gør, som frie individer?

I Guds familie er der plads til at være på vej, at stille spørgsmål og at være tvivlende

Handler fest og frihed om at drikke sig fra sans og samling og kaste sig ud i grænseoverskridende seksuelle lege? Handler det om at lade de inderste lyster være herre, så man i sanseløs beruselse kan drive rundt uden evne til at sige fra overfor ting, man efterfølgende fortryder?

Jeg er ikke imod alkohol, og jeg forsøger ikke at genindføre tidligere tiders snerpethed. Jeg ønsker derimod, at de unge får lov til at tage sunde og bevidste valg. At de får en oplevelse af, at man faktisk kan mødes og have en fest, uden at alkoholen først skal indtages i rigelige mængder.

For en fest, det var Event 2018, som igen viste sig at være en af de stærkeste oplevelser, vi i Indre Missions Ungdom kan give de unge.

Vi vil gerne give de unge en oplevelse af, at det er okay at være på vej i livet. Vi vil gerne være seriøse om de unges tro på sig selv og på Gud, samt om tvivlen og usikkerheden, der naturligt følger med. Event havde i år emnet ”Velkommen hjem”. Det var et emne, der skulle fortælle de unge, at Gud giver alle mennesker et hjem, der er fyldt af kærlighed, og hvor ingen er overset.

Event er bygget sådan op, at de unge samles i små grupper efter hvert møde, hvor de sammen med to unge ledere taler om at være ung, at være på vej i livet, om hvem Gud er, om troen på ham og så videre. Et af de vigtige emner på dette års Event var presset for at være perfekt.

Event 2018 blev en weekend, hvor de unge både oplevede fest og sjov og oplevede, at der er mere at sige til livet end: ”Det må du selv finde ud af.” De fik fortalt, at troen på Gud giver en mening og en tryghed, der også kan bære os igennem sygdom, tragedier, krig og ufred. At i Guds familie er der plads til at være på vej, at stille spørgsmål og at være tvivlende.

Så svaret på mit indledende spørgsmål er: Ja, det er muligt at afholde et stort ungdomsarrangement, hvor festen lever uden andre stimulanser end kaffe, masser af cola og ærlighed.

Lad os bakke de unge op ved at tage de unges spørgsmål og usikkerhed seriøst, og ved at give dem et frirum, hvor de ikke mødes af krav om perfekthed eller grænseløshed. Og lad os støtte dem i, at ægte frihed ikke handler om at miste sin sunde fornuft, men om at styrke bevidstheden om hvad der holder, både når der er fest, og når livet bliver lidt for svært.