Googlede "fastelavn" og fandt billede: Kirker betaler bøder for brud på ophavsret

Kirker og organisationer over hele landet har betalt erstatning for at have krænket ophavsretten ved at google sig frem til billeder og lægge dem på kirkens hjemmeside, Facebook eller trykke dem i kirkebladet

Dette billede af fastelavnsboller kan frit hentes på hjemmesiden Pixabay og bruges på kirkers hjemmesider og Facebook. Andre billeder, som kirker har brugt, har udløst bøder på flere tusinde kroner. Foto: Billede af Mogens Petersen fra Pixabay

En liste på 15 kirker og kirkelige organisationer. 

Så mange krænkere af ophavsretten illustrerer, at det er en udfordring at finde billeder til kirkebladet, hjemmesiden og Facebooksiden.

Listen tæller kirker, der har overtrådt reglerne og har betalt bøder for at gøre det. Det fortæller Morten Kristensen fra firmaet Not Allowed, der har ført de pågældende sager mod kirkerne på vegne af fotograferne bag billederne. 

“Jeg har årligt 10-12 sager mod kirker og dertilhørende, hvor der kopieres værker tilhørende klienter, som jeg repræsenterer. Tallet er overraskende stabilt, taget i betragtning af at fejlen er sket så mange gange,” skriver han i en mailkorrespondance med Kirke.dk.

Fastelavnsboller udløste bøde på 4000 kroner

Alle de kirker og organisationer på listen, som Kirke.dk har været i kontakt med, bekræfter overtrædelsen af ophavsretten. 

“Man er da ked af, at man er kommet til at bruge kirkens penge på den måde,” siger Line Karmann Børding.

Hun er præst i den Simested Kirke nord for Viborg, hvor kirkekassen har betalt 4000 kroner for krænkelse af ophavsretten til et billede. Line Karmann Børding fortæller, at hun havde googlet ordet “fastelavn”. 

Derpå havde hun trykket på billedsøgning og havde valgt to fastelavnsboller, der “så virkelig lækre ud”. 

Problemet var, at billedet stammede fra en madbloggers hjemmeside, og at Simested Kirke ikke havde tilladelse til at bruge billedet i kirkebladet. 

“Det var et helt retmæssigt erstatningskrav, og nu er jeg i hvert fald blevet ekstra opmærksom på, hvilke billeder jeg bruger. Min metode er, at jeg siger hands off til mig selv, når jeg søger på nettet og i stedet selv tager billeder, når det er muligt.”

Firma sender bølge af erstatningskrav 

En anden mulighed er at finde et gratis billeder på internetportaler som Pixabay. Det gør mange kirker allerede, men alligevel er de havnet i sager om ophavsret med Morten Kristensen fra Not Allowed. 

Han har sendt enslydende mails til kirker i fire forskellige stifter, hvor han har krævet erstatning for brug af billeder taget af fotografen Jonas Olesen fra JO Photography. 

Det har imidlertid ikke været muligt for Kirke.dk at finde frem til hverken fotografen eller virksomheden, og efterfølgende har Morten Kristensen kaldt forløbet for en “fejl”. 

Derpå har han sendt en liste til Kirke.dk med navne på kirker, der rent faktisk har overtrådt reglerne for ophavsret. Kirker, som efterfølgende har betalt erstatning til Not Allowed og fotograferne bag billederne. Listen viser, at der er et generelt problem med brug af billeder i kirkernes medier, mener Morten Kristensen.

“Vi kan konstatere, at kirken (folkekirken, red.) jævnligt laver fejl, og vi kan ligeledes konstatere, at der fra min side blandt andet, er lavet en fejl i et få tal sager,” skriver han.

“Hvis de danske kirker og dertilhørende institutioner, laver den samme fejl om og om igen, så er der vel heller ikke længere tale om en fejl, men om bevidst tiltag, hvor man bare bruger billeder fra internettet efter godtbefindende.”

Søgning på "brødkurv" var udtryk for manglende viden

Den fremgangsmåde afviser flere kirker. Kirsten Dithmer er kirke- og kulturmedarbejder i Valby Søndre Sogn, og er kommet til at bruge et billede uden tilladelse. Hun havde ligeledes søgt på Google ved at skrive “brødkurv” og havde brugt et beskyttet billede på sognets hjemmeside. 

Men det var langt fra bevidst, at hun krænkede ophavsretten, fortæller hun. 

“Jeg må tilstå, at jeg ikke tjekkede ud, hvor billedet kom fra, for det tænkte jeg slet ikke over. Jeg var slet ikke klar over reglerne på det her område.”

Kirker strammer politik for brug af billeder

En lignende forklaring kommer fra Kirsten Hovmøller. Hun er kordegn ved Hover og Grejsdal Kirker ved Vejle, og har i løbet af 2019 været involveret i to sager ophavsret med Not Allowed. 

I det ene tilfælde havde hun fundet et billede af en foredragsholder på Google, og det andet tilfælde handlede om, at hun havde søgt på “butternut soup” i forbindelse med afholdelse af høstfest i kirken. 

Begge tilfælde endte med betalingen af en erstatning på 3-4000 kroner, fortæller hun.

“Vi er jo så vant til, at man bare lige kan gå på Google og finde et billede, og nu har vi så fået nogle slag over fingrene for at gøre det. Det er ikke, fordi vi har overtrådt reglerne bevidst, men nu er der i hvert fald blevet strammet op.”

Kirsten Hovmøller og flere af de andre krænkere af ophavsretten fortæller om, hvordan bøderne har fået dem til at ændre fremgangsmåder. Når de fremover finder billeder til brug på nettet bruger de blandt andet gratis billedportaler eller kontakter forlag og musikselskaber, der repræsenterer foredragsholdere og musikere, der skal besøge kirken.