Kirkesyn

Frikirkepræst: Vi skal tale om synd på en ny måde, hvis vi skal social kontrol til livs

Den syndsforståelse, jeg taler for her, er angstprovokerende for religiøse magtmennesker, fordi den fratager dem muligheden for at afgøre, om andre har syndet – og dermed for at udøve social kontrol (eller ”kirketugt,” som det fromt kaldes i visse kredse), skriver Thomas Baldur. Foto: Privatfoto

KIRKESYN: Uden synd forstået som regelbrud ville den sociale kontrol i nogle kristne miljøer ikke have sine religiøse håndtag. Vi har brug for at tale om synd på en anden og bedre måde, end den vestlige kirke har gjort det meste af sin levetid, skriver præst Thomas Baldur

Vi har brug for at tale om synd. Det har jeg ment længe. Jeg blev yderligere bestyrket heri, da jeg for nylig deltog i konferencen Når kirken svigter. Her tog en bred vifte af kirkelige organisationer hul på den svære, men nødvendige samtale om problematisk social kontrol.

Kirkesyn

I klummen "Kirkesyn" reflekterer skiftende skribenter over forholdet mellem kirke og samfund, kald og professionalisme, kultur og forkyndelse, menighed og ansatte, engagement og arbejdsmiljø. Faste bidragsydere er blandt andre Eva Holmegaard Larsen, Hans Nørkjær, Louise Højlund, Mette Bock og Thomas Baldur.

Læs alle klummer i serien