Forsker: Faglig skam kan føre til stress hos præster

"Burde jeg ikke være mere til stede for sognebørnene? Bruger jeg nok tid på min prædiken? For mange er præstegerningen jo et kald, og hvis de føler, at de ikke gør det godt nok, kan den følelse af faglig skam føre til stress," fortæller forskeren Pernille Steen Pedersen. Foto: Lisbeth Holten

Stressforsker opfordrer præster til at finde et fagligt fællesskab, hvor de kan tale om psykisk arbejdsmiljø

Pernille Steen Pedersen forsker i stress og skam ved Copenhagen Business School og har netop holdt sit fjerde oplæg for præster og teologistuderende på et år. Denne gang var hun inviteret til Hjallese Provsti på Fyn for at tale om psykisk arbejdsmiljø og faglig skam for 25 præster.

"Præster er på døgnet rundt hele ugen og slider utrolig meget på sig selv. Mange stiller uendeligt store krav til sig selv og sætter hele tiden spørgsmålstegn ved deres egen indsats: Burde jeg ikke være mere til stede for sognebørnene? Bruger jeg nok tid på min prædiken? For mange er præstegerningen jo et kald, og hvis de føler, at de ikke gør det godt nok, kan den følelse af faglig skam føre til stress," fortæller forskeren Pernille Steen Pedersen.

Få gratis adgang til denne artikel og alt andet indhold på Kirke.dk i 14 dage.

Allerede abonnent?

Kirke.dk er Kristeligt Dagblads digitale nyhedsmedie for beslutningstagere, ansatte og frivillige i kirken og de kirkelige organisationer.

Vi er en uafhængig redaktion, som ugen igennem leverer:

  • Faglige nyheder
  • Kalenderoverblik
  • Navnenyt
  • Løsningsorienteret journalistik
  • Analyser og baggrundsviden
  • Inspiration på tværs af faggrupper
  • Netværk og erfaringsdeling

For at få fuld adgang til indholdet på Kirke.dk, skal man have abonnement. Udfyld formularen og få 14 dages prøveabonnement – gratis og uforpligtende.

Se priser og abonnementsbetingelser.