Mandagsnyhedsbrevet

Færre kvinder end mænd stiller op til bispevalg - men de har bedre chancer for at vinde

Marianne Gaarden blev bispeviet i Maribo Domkirke i 2017. Som kvinde uden praktisk ledelseserfaring og uden tilknytning til stiftet brød hun et mønster, hvor den dominerende bispetype er en mand med ledelseserfaring og tilknytning til stiftet.

MANDAGSNYHEDSBREVET: Er det en fordel for bispekandidater at være mand? Provst? At komme fra stiftet? Eller at være provst? Kirke.dk har set nærmere på de seneste bispevalg i folkekirkens 10 stifter

I morgen, tirsdag den 13. oktober kl. 12.00, afgøres første runde af bispevalget i Helsingør Stift. Omkring 1600 menighedsrådsmedlemmer og præster skal vælge mellem fire kandidater: To provster og to præster. To kvinder og to mænd. To ansatte i stiftet og to udefra.

Bispevalg i Helsingør Stift 2020

Biskop over Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, der har været biskop siden 1995, fylder 70 den 23. januar 2021, og falder dermed for aldersgrænsen for præster på 70 år i 2021.

Foreløbig har fire kandidater annonceret deres kandidatur til at blive Lise-Lotte Rebels efterfølger:

• Provst Peter Birch
  • Sognepræst Asser Skude
  • Provst Ulla Thorbjørn Hansen
  • Sognepræst Eva Holmegaard Larsen

For at kunne stille op til bispevalget skal man have bestået den teologiske kandidateksamen fra et dansk universitet og skal opfylde betingelserne for at kunne blive ansat som præst i folkekirken. Desuden skal man have mindst 75 stemmeberettigede stillere.

Valget foregår elektronisk og finder sted fra den 22. september til den 13. oktober. Omkring 1600 præster og menighedsrådsmedlemmer har stemmeret til valget.

Hvis ingen af kandidaterne opnår mere end halvdelen af stemmerne i første valgrunde, skal der gennemføres en anden valgrunde, hvor afstemningen står mellem de to kandidater, som har fået flest stemmer i første runde.

Den kommende biskop over Helsingør Stift bliver ordineret i Helsingør Domkirke den 31. januar 2021.