Sådan kan kirker se Facebook-videoers rækkevidde 

Tal for visninger af videoer kan være misvisende, siger Facebook-ekspert fra digitalt bureau og kommer med bud på, hvordan man når flere brugere på det største sociale medie i Danmark

En visning på Facenbook er de gange, en video er blevet eksponeret for en bruger i mindst tre sekunder. Og brugeren behøver hverken at have slået lyden til eller aktivt at have trykket play på videoen, forklarer digital kampagnespecialist Asbjørn Brokhøj Urban
En visning på Facenbook er de gange, en video er blevet eksponeret for en bruger i mindst tre sekunder. Og brugeren behøver hverken at have slået lyden til eller aktivt at have trykket play på videoen, forklarer digital kampagnespecialist Asbjørn Brokhøj Urban Foto: Privatfoto

En sand succes på sociale medier. 

Sådan har flere ansatte og aktive i dansk kirkeliv tolket deres spæde forsøg med at udgive videoer på Facebook med alt fra andagter til babysalmesang. 

Men det kan være en succes med modifikationer. Sådan lyder det fra Asbjørn Brokhøj Urban. Han er kampagnespecialist hos det digitale bureau Beruf, hvor han arbejder specifikt med synlighed på Facebook.

Sådan prioriterer Facebook indhold

Ifølge Facebook-ekspert Asbjørn Brokhøj Urbans egen analyse (Facebook har ikke offentliggjort, hvordan algoritmen fungerer) prioriterer Facebook indhold i følgende rækkefølge:

  1. Opslag med livevideo.
     
  2. Opslag med video.
     
  3. Opslag med et billede.
     
  4. Opslag med tekst og henvisning til et link.
     
  5. Opslag med tekst

Og så er han medstifter af facebookgruppen ‘Den Digitale Kirke - hele landet’, hvor kirkernes stigende tilstedeværelse på sociale medier under coronakrisen har været behandlet i alt fra webinarer til opslag i gruppen.

“Nogle er dem, der under coronakrisen måske har bragt en video på Facebook for allerførste gang, bliver efterfølgende præsenteret for nogle tal for rækkevidde, der lyder absurd høje. Tallene kan sagtens være rigtige, men de kræver et nærmere eftersyn,” siger han.

Kræver analyse i Facebooks 'Indblik'

Med tal henviser Asbjørn Brokhøj Urban til antallet visninger for videoerne. Nogle kirker har berettet om, at de har haft flere hundrede seere til en livevideo fra en digital gudstjeneste – langt flere end til en fysisk gudstjeneste i kirkerne. 

Antallet kan sagtens være sandt, understreger kampagnespecialisten, men det kræver en nærmere analyse at kunne afgøre det. 

Den kommer her: 

Antallet af visninger er afgjort af, hvor mange gange en video er blevet eksponeret for en bruger i mindst tre sekunder. Brugeren behøver hverken at have slået lyden til eller aktivt at have trykket play på videoen. Samme bruger kan desuden optræde flere gange i antallet af visninger. 

De fleste kirker deler deres videoer gennem kirkens facebookside. For at få bedre indsigt i videoernes rækkevidde, skal man derfor ind på den underside på Facebook, der hedder ‘Indblik’.


            Med en Facebookside kan man gå ind på fanen 'Indlbik' og se, hvor mange unikke seere en video har haft.
Med en Facebookside kan man gå ind på fanen 'Indlbik' og se, hvor mange unikke seere en video har haft. Foto: Screendump

Sorter efter unikke brugere 

Under fanebladet ‘Video’ kan man se uddybende statistik for sine videoer. Man kan for eksempel se antallet af unikke seere og sortere for brugere, der har set videoen i mere end 10 sekunder eller mere end et minut.

Man kan også se det samlede antal viste minutter og den gennemsnitlige visningstid. Og om videoen blev set med lyd slået til eller fra. På den måde får man et bedre indblik i videoens rækkevidde. 

Asbjørn Brokhøj Urban arbejder særligt med at lave kampagner for virksomheder på Facebook. Det indebærer som oftest, at man betaler for at ‘booste’ sine opslag for at nå flere og gerne specifikke brugere med en særlig demografi. 

Kirker er dog ikke tvunget til at bruge penge på at markedsføre deres tilstedeværelse. Specialisten fra Beruf understreger, at Facebooks algoritme især ser ud til at belønne video-materiale. 

    Sådan kan man bruge Youtube

    Nogle kirker vælger at udgive deres videoer gennem Youtube. Asbjørn Brokhøj Urban understreger, at man skal være opmærksom på, at det skader rækkevidden på Facebook. 

    “Hvis du linker til en youtube-video, vil dit opslag blive trukket ned på Facebook. Det sker, fordi det er to konkurrende platforme,” siger han.

    I stedet er det Asbjørn Brokhøj Urbans forslag, at kirkerne først udgiver deres videoer som livevideo på Facebook, dernæst kan de lægge videon op på Youtube og dele den på egen hjemmeside.

    Dermed vil de nå flere brugere, siger han.