Årsmøde i Landsforeningen

Astrid Lindgren-filmen Unge Astrid vandt den kirkelige filmpris Gabriel

Pernille Fischer Christensen vandt sammen Kim Fupz Aakeson fredag aften den kirkelige filmpris Gabriel. Der blev også uddelt en særpris til dramaserien Herrens Veje Foto: Kåre Gade

På førstedagen af Landsforeningen af Menighedsråds årsmøde blev den kirkelige filmpris Gabriel uddelt. Prisen gik til Unge Astrid skrevet af Pernille Fischer Christensen og Kim Fupz Aakeson 

”Astrid Lindgrens indflydelse på flere generationer af børn, mænd og kvinder kan næppe overvurderes. Hun har skabt rollemodeller for vores selvforståelse og vores muligheder, ændret bevidstheden om, hvad børn kan bære og bør kende. I filmen har Pernille Fischer Christensen valgt fem-seks år, fra Astrid Lindgren var 16, til hun var 22, til sit portræt. Blidt fortalt, fuld af kærlighed, sorg, kamp, modløshed, humor, kærlighed, men i en stille udramatisk tone, som honorer Lindgrens sprog og fortællestil.” 

Sådan indledte Karsten Fledelius sin tale, da filmen Unge Astrid, der handler om nogle få, men skelsættende år i Astrid Lindgrens liv, fredag aften vandt den kirkelige filmpris Gabriel. 

Manuskriptet er skrevet af Pernille Fischer Christensen og Kim Fupz Aakeson, og filmen er instrueret af Pernille Fischer Christensen, og det var da også en glad Pernille Fischer Christensen, der modtog prisen på Landsforeningen af Menighedsråds årsmøde.

”Tak fordi I har givet os denne fine og særligt ladede pris. Det er er vi meget taknemmelige for.”

Pernille Fischer Christensen fortalte under prisoverrækkelsen, at hun i flere år har studeret Astrid Lindgrens litteratur og liv nøje for at kunne lave filmen, og det har været et arbejde med en særlig forfatter og et særligt menneske.

”En svensk biskop sagde engang, at Astrid Lindgren har sat et barn midt imellem os. Det, synes jeg, er en rigtig fin måde at beskrive hendes betydning på. Hendes litteratur åbner nemlig snakke om alle de store spørgsmål i livet.”

Særpris til Herrens Veje

Juryen bag Gabriel valgte i år at uddele en særpris til dramaserien Herrens Veje og DR. Det skete ifølge medlem af juryen Susanne Charlotte Kundstorp, fordi:

”Serien tager det ældgamle bibelske tema, en far har to sønner og sender det ind i vores tid med en let omformulering: en provst har to sønner. Med fantastiske skuespilspræstationer følger vi denne familie over to sæsoner i deres kampe, deres håb og deres fortvivlelse.”      

Filmprisen Gabriel

Læs mere om filmprisen Gabriel og se tidligere års vindere