Boguddrag: På opdagelse i køkkenets liturgi og måltidets metafysik

Mad er mere end mad. Mad er fortælling, metaforer, erindring, fællesskab og lyrik. Sognepræst Anders Kjærsig og direktør i Løgismose Steen Aalund Olsen reflekterer i dette boguddrag over, hvordan køkkenet er blevet det moderne menneskes erstatning for kirkerummet

I "At spise lyrisk - essays og opskrifter til det gode måltid" reflekterer sognepræst Anders Kjærsig og direktør i Løgismose Steen Aalund Olsen over måltidets betydning i forhold til til teologi, kultur og litteratur. Billedet er fra skærtorsdag i Haraldskirken. Foto: Kåre Gade

Teologi mellem mad og sprog 

”Dette brød fortæller din historie. Det begyndte som sæd på marken. Jorden bar det, og himmelens regn fik det til at gro. Menneskene kom og høstede kornet, bragte det til lade, slog kernerne ud af det, rensede kernerne, smed dem på en kornvogn, kørte det til møllen, malede det til mel, æltede en dej og bagte det i ovnen. Husk derfor: Dette er altså din historie. Du eksisterede ikke, blev ikke skabt; du blev bragt ind på Herrens gård, smidt på ladens gulv, tærsket af oksers hove. Mens du ventede på din oplæring i kristendommen var du som kernerne i kornvognen på vej til møllen. Snart var du klar til dåben. Du kom igennem faste og dæmonuddrivelse. Blev bragt til døbefonden. Du blev æltet til en dej. Du blev bagt i helligåndens ovn og fremstillet som det sande Guds brød.” 

Interesseret i hele artiklen?

Prøv Kirke.dk gratis i 14 dage

Se forretningsbetingelserne for Kirke.dk