Mandagsnyhedsbrevet

Analyse: Bred opbakning til teologisk særuddannelse - men vil den afhjælpe præstemanglen?

Kirkeminister Joy Mogensen (S) kan få sit første politiske resultat med en teologisk særuddannelse for akademikere, som har været bredt efterlyst i folkekirken de senere år. Uddannelsen kommer til at koste 75.000 kroner, som kandidater skal betale af egen lomme. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

NYHEDSANALYSE: Midt i sommerferien præsenterer kirkeminister Joy Mogensen (S) et forslag om en teologisk særuddannelse, der skal afhjælpe præstemangel. Forslaget ser ud til at have politisk medvind, men spørgsmålet er, om uddannelsen vil gøre nogen forskel, skriver Morten Bangsgaard

Både Folketinget og de fleste danskere havde lukket computeren og var gået på ferie, da Kirkeministeriet fredag aften udsendte en nyhed om, at regeringen til oktober fremsætter et lovforslag, der skal afhjælpe præstemangel i folkekirken.

Morten Bangsgaard

Morten Bangsgaard skriver kirkepolitiske analyser til Kirke.dk.

Han er tidligere generalsekretær i Det Konservative Folkeparti og adm. direktør i IT-Branchen. Han er uddannet fra Københavns Universitet og CBS, og læser til daglig teologi på Københavns Universitet samt er medlem af Det Etiske Råd og Tænketanken Eksistensen.

Præstemangel i folkekirken

• Fra 2006 til og med 2010 var der 25 genopslag i alle stifterne. Fra 2013 til 2017 var dette tal steget til mere end det tredobbelte med 85,2 genopslag.
• I perioden 2015 til april 2018 var der i gennemsnit 8,5 ansøger pr. præstestilling. Færrest ansøgere var der i Aalborg Stift med 3,2 ansøgere pr. stilling.
• I oktober 2019 var der 25 embeder, som ikke blevet besat efter opslag, heraf fem i kirken i Sydslesvig.
• Fra 2014 til uge 39 i 2019 forlod 61 flere præster folkekirken, end der kom nyuddannede til fra Pastoralseminariet.

Læs flere artikler om præstemangel